Tuesday, February 2, 2010

A trisa... Metode de departajare

Ok... Pornesc de la faptul ca multi oameni sunt gelosi, frustrati, "ofticati" de faptul ca in jurul lor se triseaza, de faptul ca exista coruptie si de faptul ca oameni, care, dupa parerea lor, valoreaza mai putin decat ei insisi, ajung "mai sus" prin diverse metode aparent inacceptabile.

Avand ideea asta in vedere, sa ne mai gandim la un lucru: la scoala, cel putin in clasa a 12a, la teste, se copiaza intr-una. Si toata lumea stie asta. Si toata lumea copiaza, deci toata lumea accepta, oarecum de comun acord, ca a copia - deci a trisa - este acceptabil, nu?

Si o ultima idee de luat in considerare inainte de a imi exprima ideea propriuzisa: Nu vad cum ar putea exista egalitate intre oameni. Pe orice parte as intoarce problema, nu ii vad o solutie. OK. Suntem egali in fata legii. Si mai nou, femeile sunt considerate egalele barbatilor in societate (ceea ce mi se pare absurd... O sa scriu despre asta in alt post, daca nu uit). Si cam atat. In rest, fiecare om este diferit. Cu sansele lui, cu pregatirea lui, cu talentele si abilitatile lui. In mod firesc, fiecare om va avea un sir propriu al vietii. Fiecare va cauta sa se afirme intr-unul sau mai multe planuri. Fiecare va cauta sa atinga niste varfuri (fie ele pe scari sociale sau spirituale sau - nu stiu - alte feluri de scari). Diferentierea e un lucru natural, un lucru atat de firesc, incat peste tot in jurul nostru o putem vedea, daca privim atent: de la plantele care nu cresc in inaltime degeaba, ci cresc pentru lumina mai multa, la animalele care se lupta pentru ranguri in grupul lor, acolo, la firmele mari care intra in competitie pentru clienti. Fiecare cauta sa fie cat poate el de bun.

Acum e timpul sa tragem linie si sa adunam (invat la mate-info, mai scutiti-ma):
Diferentierea e un lucru firesc, da? Da.
In scoli, si in societate,in general, se triseaza, iar a trisa este un lucru general acceptat, da? Da.

Pai si atunci, de ce sunt oamenii nervosi ca X sau Y a ajuns unde a ajuns trisand? Este evident ca trisand, departajarea atat de naturala nu mai poate avea loc pe baza altor abilitati. Ce sens ar avea?

Hai sa ne imaginam urmatoarea situatie: X si Y (din prea multa lene nu voi cauta alte denumiri pentru personajele mele complexe) merg la un concurs de... dans, sa zicem. Dar atat X si Y, cat si examinatorii stiu si accepta faptul ca se poate aduce "un plic" pentru a obtine putina "ingaduinta" la notare. Pana aici toate bune si frumoase. Dar asta inseamna ca dansul, in sine, nu mai este un criteriu de evaluare. Si atunci concursul care se da, de fapt, este la plicuri. Si asta, teoretic, o stiu toti cei implicati, ca asa am stabilit, nu? Or daca X da plicul mai plin, dar Y danseaza mai bine, Y nu are dreptul, dupa parerea mea, sa se simta nedreptatit. Doar a fost de acord, nu?

In concluzie (stiu ca v-am plictisit) atata vreme cat acceptam ca a trisa poate fi o solutie, cred ca ar trebui sa devenim constienti de faptul ca pana la urma, cel care triseaza mai bine va iesi castigator. Nu cel mai bun.

Nu?

Scuze pentru plictiseala aproape dureroasa pe care tocmai v-am indus-o.

Aveti grija de voi.

1 comment:

rembrandt459 said...

deep s**t what u said here, girl! nu trebuia sa ne dai de gol mai! :D tare faza cu egalitatea femeii (btw,nu-s misgogin- doar realist!), waiting that post!