Sunday, August 30, 2015

De ce sunt revoltata? De asta sunt revoltata.

*Articol postat la mult timp dupa ce a fost scris...*


"LUNI, 20 IANUARIE, ORA 16:16 - Chirurgul Radu Zamfir suna la 112 si anunta ca avionul in care se afla alaturi de alte 6 persoane s-a prabusit in munti.  Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o interventie de prelevare de organe."

In urma accidentului, Media  a luat foc. Media a inceput sa ia informatii de unde apuca; si-a trimis reporterii si cameramanii sa incurce cat mai mult posibil oameni care incercau sa salveze niste vieti. A inceput sa sune oamenii care INCERCAU SA SALVEZE NISTE VIETI! si sa ii tina in telefon, cerand explicatii despre un eveniment in plina desfasurare, care avea nevoie de toata atentia lor, pentru ca incercau sa salveze niste vieti.

Trece ziua. O parte din vieti sunt salvate, o parte nu. E tragic ce s-a intamplat. A murit un tatic al unor copii si o fetita a unor parinti. E crunt. Dar eu, in timp ce mureau oamenii aia, mi-am dat ochii peste cap si am inchis televizorul, gandindu-ma: "se descurca ei; si chiar nu am chef sa ii vad pe cei de la stiri facand tam-tam si incurcand niste oameni care incearca sa salveze niste vieti." Asta am facut. Mi-am dat ochii peste cap, am inchis televizorul si m-am culcat. Mi-e sila de mine. Dar sunt convinsa ca primul pas in a schimba ceva la mine consta in a imi recunoaste greselile si a-mi permite sa imi fie sila de mine.

Trece si a doua zi, in care nu am aprins televizorul nici macar odata, iar in dimineata celei de-a treia zi, ajung pe internet, unde gasesc stirea asta: 
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/victimele-accidentului-din-apuseni-ar-fi-trebuit-sa-traiasca-aveau-la-bord-telefoane-inteligente-cu-localizare-si-internet.html
Titlul este "Experiment Catalin Radu Tanase si George Buhnici: Cum poti localiza un om in cateva secunde. De ce MAI si STS nu au reusit?" si contine un clip de cateva minute in care doi tipi inflacarati ne arata cat de prost s-au organizat autoritatile si ce solutii simple existau la problema lor. Comentau la doua zile dupa tragedie si ridiculizau subtil incompetenta celor care incercau sa salveze niste vieti. Comentau ca dupa un film de actiune de la care au iesit impreuna. Ca nu trebuia asa, ca de fapt alta e tactica folosita in ziua de azi, ca s-au vazut firele, ca efectele nu erau de calitate... Iar eu, pe masura ce ma uit la acest clip ma enervez; si ma enervez; si ma enervez. Si mi se face sila de mine. Abia acum, in al noualea ceas, mi se face sila de mine si de tot ce e in jurul meu. Dar ma includ in sila aia care ma sufoca, pentru ca nu pot sa arat cu degetul doar pe cei din jurul meu, stiind ca am reactionat exact ca ei. Si comentez la stirea aia. In speranta ca sila asta, care o sa ne curete, pana la urma, de toate, o sa ii cuprinda si pe altii:
"ok. Autoritatile nu se ocupa de ce ar trebui; nu sunt preocupate de competitivitate si nu s-au gandit la solutiile promovate de voi aici. Si totusi... de ce nu le-a sugerat cineva mai devreme? De ce... vorbind cu reprezentanti ai autoritatilor in timpul cautarilor (pentru ca ati reusit sa ii contactati, nu-i asa?) nu le-ati facut aceste sugestii? Ati asteptat sa esueze ca sa faceti un articol de impact? Daca asta ati facut, sangele celor doua persoane moarte este atat pe mainile voastre cat este pe al autoritatilor incompetente. Iar daca nu ati facut aceste demersuri pentru ca, pur si simplu nu v-au venit ideile, pe moment, din cauza ca incercati sa coordonati cat mai bine demersurile incepute deja, atunci nu mai judecati oamenii pentru ca sunt oameni, exact ca voi. Mesajul acesta este pentru toata lumea: pentru reporteri, pentru cetateni... chiar si pentru mine. Puteam sa fi ajutat, daca ne interesa."
Asa simt eu. Asa gandesc eu.
Imi pare rau.


Thursday, August 13, 2015

Perseu îngenuncheat



 Mă urc în mașină să merg să văd spectacolul dat anual de fiii cruzi ai lui Perseu, deasupra capetelor noastre. 
An de an, lumea nici nu știe ce se petrece. An de an trec pe langa chipuri reci de oameni preocupați de treburile lor, care nu știu - pe care nu îi interesează - unde ne aflăm.

0

Nu știu încotro mă îndrept. Sper să găsesc vreo parcare, vreun loc întunecat de popas pe marginea drumului. 
Puteam să fac dreapta aici.
Sau aici.
Fir-ar să fie! Nici nu mă mai uit după drumuri spre câmp. Dacă nu le-am văzut ziua, dacă nu știu că urmează, nu am nicio șansă să le văd la timp. Caut parcări. Sau un drum secundar pe care să merg mai încet.

Uite! Perfect!

0

Greieri. Mulți greieri. Unul e chiar nervos; aproape că îmi vine să îmi cer scuze că l-am deranjat.

0

Sper să nu vină nimeni... de ce-am venit singură?
Pentru că nu am nimic de spus nimănui, de fapt.
Uite! (O fractiune de secunda, nimic mai mult. Departe de centrul câmpului meu vizual, a apărut o liniuță; pentru o fracțiune de secundă.)
 
1

Mi-e puțin frică.
De ce nu ești aici?
De ce ai fi?

1

Ne uităm la aceleași stele.
Colega mea e în Vamă. Spunea că ea se va uita în sus de pe plajă. O sun.
Vorbim ca fetele.
Zgomot?
Merg să verific.
Nu e nimic. Mă întorc să mă sprijin de mașină.
Începe să mă doară gâtul, dar nu mă întind pe-aici. Nu știu cum e, de fapt, pe jos.

Oau! (Asta a fost cu totul altceva. Exclam la telefon, ca un copil. Ea nu a văzut nimic. Oare a mai văzut cineva? Dâră lungă de lumină. Mijlocul s-a stins primul, capetele s-au stins concomitent. Ciudat.)

2

Închid telefonul. Nu cred că mai stau mult. Am văzut despre ce era vorba și devine din ce în ce mai ciudat locul acesta.

3
Stelele se uită la mine. Aș putea să jur că mă privesc.

4

Cassiopeia pare să stea comod. O salut cu un surâs; noi ne știm de mult. 

5

Parcă n-aș pleca înainte de 12. Dacă se întâmplă ceva mai interesant? 6

6

OK. Șase stele căzătoare. Îmi ajung pentru o singură seară. Nu mi-am pus dorințe. Am tot ce îmi trebuie, iar dacă e să primesc ceva în plus, vreau să cred că am meritat - nu că am forțat mâna vreunei zeități a bucăților de materie cosmică.

A fost o seară interesantă.
Aveți grijă de voi!


Tuesday, August 11, 2015

Cu pirați

A fost odată, ca niciodată un pirat. Iar modelul lui în viață era Căpitanul Hook. Și tare trist era piratul nostru, pe numele lui, Niagord, că nu avea și el cârlig. Simțea că alura lui de Simbad îi diminua din frica de Timp pe care era convins că trebuia să o simtă.
Însă nu știa Niagord că Timpul murise odată cu teribilul Hook, iar tot ce rămăsese era legenda - tâlcul. Ticăitul acela mecanic, apăsător, tot ceea ce inspira teamă tuturor piraților veritabili dispăruse. Încetase de îndată ce crocodilul, prea epuizat să mai încerce a-l provoca pe  Hook la discuții, s-a transformat în delfin, si a plecat să-și strige prietenii pe nume.

The End.

Take care!

Monday, August 10, 2015

Goodbye Agony?

When you feel like letting go of something that may never even have been there to begin with...



... and you know you've fought really hard - to avoid getting in way over your head in something you knew you wouldn't want to get out of - and you fought in vain...

It's like...

It's like a drug; like a gateway drug that you start off having just at parties, just for a bit of fun. 
And then you begin to notice that it helps you get through the harder moments in life... without doing much - just by being in your system.
Then it becomes a part of your everyday life. That one thing that just makes your day feel complete.
And then you get hit in the head and left for dead because you owed someone some cash and you were just too weak and doped up to fight back.

But I haven't been hit on the head just yet, now, have I? There are just a few scrapes and bruises here and there... Self inflicted, all of them... But that doesn't count. It's not enough. I need that sobering pain that comes with being left for dead in some ditch. Then I'll come to my senses.

Then I'll be okay.

Hit me. Hit me hard, like I owe your boss some money. 

Only then can you leave.
Only then can I live.

Take care of yourselves.